Girişimci Destekleri 2018 Nelerdir? (Erkek, Kadın ve Gençler için)

Girişimci destekleri 2018 yılında birçok girişimci adayı tarafından merak edilmektedir. Çünkü girişimci destekleri kapsamında işletme kurma maliyetleri de olabildiğince düşmektedir. Biz de yazımızda, girişimci adaylarına yönelik ülkemizdeki tüm girişimci destekleri ile ilgili bir liste hazırladık. Aşağıda yer vereceğimiz desteklere, kadın girişimciler, genç girişimciler ve erkek girişimciler başvuru yapabilmektedir.

Ülkemizde girişimci sayısı hızla artıyor. Girişimcilik verilerinde nicelik anlamında dünyada hiç de aşağı kalır yanımız yok. Ancak, başarılı ve sürdürülebilir girişimler çıkarma noktasında bazı sorunlar yaşıyoruz. Katma değeri yüksek ürün üreten, ihracat odaklı girişim durumumuz pek iç açıcı değil.

Ülkemizin girişimcilik sürecinde niceliği, niteliğe dönüştürme noktasından adımlar atılması gerekiyor.

Ayrıca, kurulan işletmelerin hayatta kalma sürelerini de uzatmamız gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun verilerine göre, işveren girişimlerden 2015 yılında kurulanların % 82,9’u 2016 yılında da faaliyetlerine devam edebilmiş. Geri kalanı ise kapanmak durumunda kalmış.

Ülkemizde başarılı girişimler ve girişimciler nasıl ortaya çıkar?

Buna verecek cevabım kesinlikle bilgi ile.

Bilgi, artık, üretimin en önemli girdisi haline geldi. Bu noktada da üniversitelerin ve Ar-Ge’nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Konuya hızlı bir şekilde girişimcilik üzerinden girdim. Çünkü girişimciler, ülke ekonomilerinin adeta büyüme motorlarıdır. Birçok ülkede de özellikle yeni girişimciler desteklenmektedir.

Yukarıda da ifade ettiğim üzere, ülkemizde de girişimcilere yönelik destekler bulunmaktadır. Bu destekler nelerdir, kimler hangi şartlarda faydalanabilir, yazımızın temel konusu bu.

Yazımızda, ülkemizdeki girişimci desteklerinin tamamını inceleme fırsatı bulabileceksiniz. Ayrıca, vereceğim linkler ile ilgili sayfalara ulaşma şansı yakalayacaksınız.

Yapmanız gereken şu:

  • Öncelikle size uygun, iş fikrinize uygun destek programını belirlemelisiniz.
  • Size uygun destek programını belirlediyseniz, ilgili destekle ilgili daha detaylı araştırma yapmalısınız. Araştırmayı ilgili kuruma giderek yüz yüze görüşme ile gerçekleştirmelisiniz.
  • Size en uygun girişimci desteğine başvurmalısınız.

Girişimci Destekleri 2018 Nelerdir?

Ülkemizdeki aktif girişimci destekleri oldukça yeterlidir. Bazılarımız şu önemli noktayı kaçırıyor. Eğer sermayeniz yoksa girişimci değilsiniz, demektir.

Bu oldukça net bir tanımdır.

Nakitim yok, sermayem yok, param yok diyenlerimiz oluyor. Evet, ne yazık ki bu durumda girişimci olabilmeniz mümkün değildir.

Çünkü, girişimci; hem sermayeyi, hem emeği, hem kaynakları hem bilgiyi bir araya getirerek riske giren kişidir.

Sermayeniz yoksa aşağıda paylaşacağım girişimci destekleri de size yarar sağlamayacaktır. Belki bir nebze de olsa TÜBİTAK BİGG veya Melek Yatırımcılık, fayda sağlayabilir ancak diğer desteklere başvuru yapma şansı yakalayamazsınız.

Konuyu çok da fazla uzatmadan, dilerseniz, girişimci destekleri neler, bir göz atalım.

1. KOSGEB Girişimci Desteği

Ülkemizdeki en popüler girişimci desteklerinden birisidir. Her yıl binlerce girişimci, bu destekten faydalanarak işletmelerini kurabilmektedir.

Bu destekten faydalanabilmek için KOSGEB destek alabilecek faaliyet alanlarından birine ait bir iş fikriniz olmalıdır. KOSGEB, her iş fikrini ne yazık ki desteklemiyor.

Eğer iş fikriniz teknoloji odaklı ya da katma değer üreten bir iş fikri ise bir adım öndesiniz demektir. Yoksa, KOSGEB terziden kuaföre, bakkaldan kasaba, manavdan kuru temizleme işletmesine birçok sektöre destek vermektedir.

Bu destekten faydalanmanın ilk şartı, işletme kurmadan önce KOSGEB girişimcilik sertifikası almanızdır.

Bu sertifikayı aldıktan sonra işletmenizi kurmanız ve iş planı ile KOSGEB’e başvuru yapmanız gerekmektedir.

Başvurunuzun onaylanması durumunda, 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli olmak üzere toplam 150.000 TL destek alabilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Bu destekte, kadınlar, gaziler, şehit yakınları ve engelli vatandaşlarımız bir adım öndedir. Bu kişilerin işletme kurmaları halinde destek oranı % 20 daha fazla olmaktadır.

KOSGEB girişimci desteği ile ilgili detaylı bilgilere destekler.net/kosgeb-yeni-girisimci-destegi/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.

2. KOSGEB Girişimci Ar-Ge Desteği

Girişimcilerin başvuru yapabildikleri destek programlarından birisidir. Burada en önemli husus, iş fikrinizin Ar-Ge ve inovasyon konusunda olmasıdır. Eğer, iş fikriniz Ar-Ge ve inovasyon konusunda ise bu desteğe henüz işletme kurmadan başvurabiliyorsunuz.

Başvurunuzun onaylanması durumunda ise işletmenizi, % 100 destek oranı ve 20.000 TL destek ile kurarak yaklaşık 1.500.000 TL’ye kadar % 75 destek oranı ile destek alabiliyorsunuz.

Ülkemizin için en önemli girişimci desteklerinden biri olduğunu düşünüyorum.

KOSGEB girişimci ar-ge desteğine destekler.net/kosgeb-arge-destegi-proje-ornekleri/ linkinden erişebilirsiniz.

3. TÜBİTAK BİGG

TÜBİTAK BİGG programı, genç girişimcilere yönelik bir girişimci desteğidir. Lisans programından en az 1 yıl içerisinde mezun olabilecekler ile son mezuniyet tarihi üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmemiş olanlar başvuru yapabilir. Peki her iş fikri bu kapsamda desteklenir mi?

Hayır.

Sadece teknoloji ve yenilik odaklı fikir sahiplerinin başvuru yapabileceği bir programdır.

Girişimciler, öncelikle uygulayıcı kuruluşlara başvuru yapmaktadır. Sonrasında ise başarılı olanlar, PRODİS üzerinden iş planlarını hazırlamaktadır. İş planları başarılı bulunanlar destek almaya hak kazanmaktadır.

150.000 TL’ye kadar % 100 destek almak mümkündür.

TÜBİTAK BİGG ile girişimlerini hayata geçirenlerin hikayelerini buradan okuyabilirsiniz.

girişimci destekleri

4. TEKNOKENT/TEKNOPARK

Aslına bakarsanız, bu başlıkta doğrudan bir hibe desteği bulamayacaksınız. Ancak, girişiminizi Teknopark/Teknokent’lerde kurmanız durumunda, bir takım vergi avantajlarından faydalanabilirsiniz. Teknoparklarda yer alabilmek için ise girişiminizin Ar-Ge odaklı olması gerekiyor.

Bunun için yer almak istediğiniz teknopark yönetimine bir Ar-Ge projesi sunmalısınız.

Faydalanabileceğiniz avantajlar şunlardır:

  • Gelir/Kurumlar Vergisi Muafiyeti
  • Ar-Ge, Tasarım ve Destek Personeli Gelir Vergisi Muafiyeti
  • KDV Muafiyeti (Yazılım ürünlerinde geçerli.)
  • SGK Prim Muafiyeti
Bu avantajlardan nasıl faydalanabileceğinizi destekler.net/teknokent-vergi-avantajlari/ bağlantısına tıklayarak öğrenebilirsiniz.

5. Kalkınma Ajansları

Ülkemizde 26 adet kalkınma ajansı bulunmaktadır. Bu ajanlar, bölgelerine göre farklı sektörlere destek vermektedir. İstanbul’da Ar-Ge iş fikirleri desteklenebilirken, Ağrı’da hayvancılık desteklenmektedir. Bu ayrımı belirtmek oldukça önemli.

Kalkınma Ajansları’na her zaman başvuru yapamıyorsunuz. Mali destek programları ilan edilmesi durumunda başvuru yapabilirsiniz. Girişiminiz ise % 50 oranında desteklenir ve KDV size aittir. İşletmenizi hangi ilde kuracaksanız, o ilden sorumlu Yatırım Destek Ofisi ile görüşebilirsiniz.

Kalkınma Ajansları desteklerini destekler.net/kalkinma-ajansi-destekleri/ bağlantısından takip edebilirsiniz.

6. İŞKUR Engelli Girişimci Desteği

Engelli vatandaşlarımız, İŞKUR engelli hibe desteği kapsamında işletme kurabilmektedir. Herhangi bir sektör sınırlaması yoktur. Emekli engelliler ise bu programa başvuru yapamaz. Program için KOSGEB’de olduğu gibi KOSGEB girişimcilik sertifikası almanız gerekmektedir.

Bu desteğin detayları, destekler.net/iskur-engelli-hibe-destegi bağlantısında gizli.

7. Melek Yatırımcılık

İş fikrinizi, çeşitli platformlar üzerinden her zaman melek yatırımcılara sunabilirsiniz. Melek yatırımcıların iş fikrinizi olumlu olarak değerlendirmeleri durumunda, bu yatırımcılar, kurulacak olan işletmenize ortak olur ve size sermaye sağlar. Kazançlar ise belli oranlarda paylaşılır.

Arama motorları üzerinden bu platformlara ulaşmanız ise mümkün.

Genç girişimciler için Bağkur desteğinin açıklandığını biliyor musun? Detaylara destekler.net/genc-girisimcilere-bagkur-destegi/ bağlantısından ulaşabilmen mümkün.

Yorum yapın