Vergi Borcu Yapılandırma ve Affı 2018: 60 Ay Erteleme Fırsatı

Vergi borcu yapılandırma, bildiğiniz üzere 2017 yılında iki kez ilan edildi. Vergi borçlarını ödeyemeyen veya ödeme konusunda sıkıntı yaşayan birçok vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Özellikle bu nedenle, zor durumda kalan esnaf ve sanatkar sayısı da git gide artmaktadır. Tam da bu hususta zor durumda kalan vatandaşlarımıza müjdeli bir haber vermek istiyoruz.

Evet, 2018 yılı vergi borcu yapılandırma ve vergi borcu affı, 24/02/2018 tarihli ve 2018/11284 sayılı Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile resmen yürürlüğe girdi.

2018 yılı şubat ayının son haftasında yürürlüğe giren vergi borcu yapılandırmasından haberiniz yok muydu? İşte, destekler.net farkıyla 60 ay vadeli 2018 yılı vergi borcu yapılandırma hakkında tüm detayları öğrenmiş olacaksınız.

Şimdi dilerseniz, 2018 yılı vergi borcu yapılandırma ve vergi borcu affı ile ilgili detaylara geçelim.

Vergi borcu yapılandırma 2018 nedir?

Vergi borcu yapılandırma 2018, 24/02/2018 tarihli ve 2018/11284 sayılı Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren ve vergiye uyumlu mükellef vatandaşların borçlarının 6183 sayılı kanunun 48/A maddesi uyarınca tecil ve taksitlendirilmesine olanak sağlayan bir yapılandırma programıdır. Yapılandırmadan zor durumda kalan vatandaşlar faydalanmaktadır. Zor durum hali ise belli kriterlere bakılarak tespit edilmektedir. Zor durum halinin derecesi ise erteleme ve tescil süresi ile faiz oranını belirlemektedir.

Yazımızın devamında tüm bu unsurlara ilişkin açıklamalara yer vereceğiz.

Vergi borcu yapılandırma 2018’den kimler yararlanabilir?

Vergi borcu yapılandırma kapsamından zor durumda kalanlar faydalanabilmektedir. Zor durumda kalanların tespitinde kullanılan mali göstergeler, aşağıdaki görselde ifade edildiği gibi olmaktadır.

vergi borcu yapılandırma 2018

Yukarıdaki görselde yer alan göstergeleri, en iyi muhasebeciniz bilmektedir. Bu nedenle, bu kriterlerinizi muhasebecinize mutlaka hesaplatınız.

Mükelleflerinin mali göstergelerinin hesaplanması sonucu;

  • Nakit oranının 0,1 veya 0,1’den küçük
  • Likitide oranının 0,7 veya 0,7’den küçük
  • Kaldıraç oranının 0,7 veya 0,7’den büyük olması gerekmektedir.

Ancak, yukarıdaki göstergelerin tamamını sağlarsanız, zor durumda kaldığınız kabul edilmektedir. Aksi takdirde, yapılandırmadan faydalanamazsınız.

Daha süreç bitmedi. Bir de zor durum derecenizin belirlenmesi gerekmektedir. Zor durum dereceniz belirlenirken iki kriter değerlendirilir. Bunlardan birincisi, likite oranı; ikincisi ise kaldıraç oranıdır.

Vergi borcu yapılandırma 60 ay

Likite oranınız ne çıktıysa referans aralığına bakarak derecenizi belirlemelisiniz. Aynı durum, kaldıraç oranınız için de geçerlidir.

Örneğin, muhasebeciniz likitide oranınızın 0,5 olduğunu söyledi. Kaldıraç oranınız ise 1,2 olsun diyelim. Bu durumda zor durum dereceniz şu şekilde olacaktır:

L= 2, K=5 ise L+K=7 olur. Bu durumda, zor durum derecenizi 7 olarak ifade edebiliriz.

Peki bu derece ne işe yarayacak?

Bu derece, aslında doğrudan yapılandırma yapılırken faiz oranı belirleyecektir. Bu derece ne kadar yüksek çıkarsa, yapılandırma kapsamında o kadar düşük faiz ödeyeceksinizdir. Aşağıdaki görselde, zor durum derecesine göre ne kadar tecil ve ne kadar faiz oranına tabi olacağınızı görebilirsiniz.

vergi borcu affı 2018

Zor durumda kalma derecenize göre 60 ay vadeli vergi borcunuzu yapılandırabilirsiniz.

Vergi affı 2018 ile hangi borçlar yapılandırılabilecek?

Daha önce ilan edilen vergi borcu yapılandırmalarında hangi borçların taksitlendirilebileceği belirtilmişti. Bu vergi yapılandırma programında da yine aynı borçlar taksitlendirilebilmektedir.

Başlıca taksitlendirme imkanı verilen vergi borçları şunlardır:

  • Trafik cezası borçları
  • Gelir ve kurumlar vergisi borçları
  • Gümrük vergi borçları
  • Geçmiş Motorlu Taşıtlar yani bandrol pul vergi borçları
  • Emlak vergisi borçları
  • Öğrenim kredisi borçları
  • Katkı kredisi borçları

Vergi affı 2018 ile hangi borçlar yapılandırılamaz?

Aşağıdaki vergi borçları yapılandırılamamaktadır.

  • Katma Değer Vergisi, Geçici Vergi,
  • Özel Tüketim Vergisi,
  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi,
  • Özel İletişim Vergisi,
  • Harçlar (İkmalen tarhiyata dayanan tapu harçları hariç),
  • Fonlar,
  • Paylar (Eğitime Katkı Payı ve buna ait gecikme zammı dahil) Haklar,
  • Ecrimisil ve ek vergiler
Vergi borcu yapılandırma 2018 Resmi Gazete bilgisi için tıklayınız.
Vergi affına ek olarak kredi sicil affı ile ilgili son dakika gelişmeleri için Kredi sicil affı 2018 çıktı mı? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın