Kreş Açmak için Devlet Desteği 2021-2022 ve Kreş Hibe Destekleri

Kreş açmak için devlet desteği 2021-2022, kreş açmak için hibe desteği 2018, kreş teşvikleri nelerdir, kreş açmak için teşvik kredisi, kreş açmak için kredi veren bankalar, kreş açmak için ne kadar sermaye gerekli, KOSGEB kreş açmaya destek veriyor mu ve benzeri tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kreş açmak için devlet desteği 2021-2022 var mı?

Kreş açmanın oldukça karlı bir yatırım olduğu herkes tarafından biliniyor ama  kreş açacak olanlar acaba hangi devlet desteklerinden veya teşviklerinden faydalanabilir, bunu net bir şekilde ortaya koyan bir elin parmaklarını geçmez. Ortaya koymaya çalışanlar da yalan yanlış bilgilerle dolu içerikler hazırlamışlar. Yaptığımız araştırmalarda da bu konunun oldukça araştırıldığını gözlemledik ve bu konuya yöneldik. Destek var mı, yok mu? Bu konuya dair soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor.

Kreş açmak için ne kadar sermaye gerekir konusunda tavsiye içerik: Kreş açmak için gerekli şartlar

Anaokulu açmak için devlet desteği 2021-2022

Anaokulu açmak için devlet desteği 2021 yılında kreş açma destekleri ile paralellik göstermektedir. Gerek devlet desteği gerekse teşvikler anlamında benzer destekler bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili detayları aşağı kısımda sizler için anlattık.

Kreş açmak için verilen destek var mı?

Bu konuda net olmak gerekiyor. Ne yazık ki kreş açmak için destek alabileceğiniz hibe kuruluşu yok. Teşvik var. Her sektörde olduğu gibi yine kredi var. Teşvik ve kredi konusunun detaylarını aşağıda anlatacağım.

Hibe kuruluşları ülkemizde çok aslında ama hiçbiri kreş açma fikrini desteklemiyorlar. Ne KOSGEB, ne TÜBİTAK, ne MEB, ne de başka bir kurum. Bunu özellikle vurgulamakta fayda var. Bu nedenle, KOSGEB kreş açmaya destek veriyor mu, sorusunun cevabı Hayır.

KOSGEB, kreş ya da anaokulu açacak olan girişimcileri desteklememektedir.

Kreş açmak tamamıyla öz sermaye ile gerçekleştirilebilecek bir iş fikridir. Doğrudan hibe desteği alarak maliyetlerinizi minimize edebilme şansınız ne yazık ki oldukça düşüktür. Faydalanabileceğiniz destek araçları şunlardır:

  1. Ticaret ve Teknoloji Bakanlığı – Yatırım Teşvik Sistemi
  2. Kredi Garanti Fonu – KGF Kefaleti ile Alınan Banka İşletme Kredileri (Kefil sorunu yaşıyorsanız bankalar aracılığıyla KGF kefaletli işletme kredisi çekebilirsiniz.)

Öncelikle kreş açmak için kredi veren bankalar hususuna değinmek istiyorum.

Kreş açmak için kredi veren bankalar 2021-2022 hangileri?

Kreş açmak için krediye ihtiyacınız varsa aşağıdaki bankalar ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Halk Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Akbank
  • Türkiye İş Bankası
  • Garanti Bankası
  • Finansbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Denizbank

ÖNEMLİ: Ayrıca yatırım teşvik belgesi almanız durumunda faiz desteğinden de de faydalanma şansınız var. Birkaç puan düşük faiz oranı ile kredi çekebiliyorsunuz.

Kreş ve anaokulu devlet teşvikleri 2021-2022 nelerdir?

Kreş için belki de elle tutulur tek destek, Ekonomi Bakanlığı tarafından koordinasyonu sağlanan Yatırım Teşvik Sistemi’dir. Ancak şunu ifade etmek gerekiyor ki kreş açma fikri için yatırım teşvik belgesi alabilmek için bazı şartları sağlamak gerekiyor. Her kreş yatırımı için yatırım teşvik belgesi verilemiyor. Dilerseniz, kreş yatırımı için yatırım teşvik belgesi alma şartlarını değinelim.

Öncelikle çok fazla detaya girmeyeceğim. Yatırım Teşvik Sistemi ile ilgili birçok detaya Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır? isimli yazımızda okuyabilirsiniz.

Kreş açmak, yatırım teşvik sisteminde ÖNCELİKLİ YATIRIM KONULARI arasında yer alıyor. Bu bir avantaj. Çünkü 1. Bölgede yer alan bir ilde dahi kreş açsanız 5. Bölgede uygulanan bölgesel destek unsurlarından  faydalanabiliyorsunuz.

Ancak, yatırım teşvik belgesi alabilmeniz için asgari yatırım tutarını karşılamanız gerekiyor. Bu tutar bölgelere göre farklılık gösteriyor. Eğer, aşağıda yer alan tutarlarda bir kreş yatırımı söz konusu olmayacaksa ne yazık ki yatırım teşvik belgesi alamıyor, ve kreş teşviklerinden faydalanamıyorsunuz.

  1. Bölge: 1 Milyon TL
  2. Bölge: 1 Milyon TL
  3. Bölge: 500 Bin TL
  4. Bölge: 500 Bin TL
  5. Bölge: 500 Bin TL
  6. Bölge: 500 Bin TL

Asgari yatırım tutarı: Arazi-arsa, bina-inşaat, makine ve teçhizat ile diğer yatırım harcaması kalemlerinin toplamını ifade etmektedir.

Kreş açtınız, yatırım teşvik belgesi aldınız. Faydalanabileceğiniz teşvik unsurları nelerdir?

Unsurlar 1

a) Gümrük vergisi muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malı makine ve teçhizatın ithali, otomobil ve hafif ticarî araç yatırımlarında yatırım dönemi içerisinde kalmak kaydıyla monte edilmemiş haldeki (CKD) aksam ve parçaların ithali, gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımlarında tekne kabuğu ithali yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken gümrük vergisinden muaftır.

b) KDV istisnası: Teşvik belgesini haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları KDV’den istisna edilebilir. Aynı hüküm, teşvik belgesinin veya teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlemleri ile makine ve teçhizat listelerinde set, ünite, takım vb. olarak belirtilen malların kısmi teslimlerinde de uygulanır.

c) Vergi indirimi: 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar mevzuatta belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanır.

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği: Desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla mevzuatta yer alan süreler doğrultusunda Bakanlıkça karşılanır.

d) Yatırım yeri tahsisi: Bakanlıkça teşvik belgesi düzenlenmiş büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi çerçevesinde Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsis edilebilir.

Unsurlar 2

e) Faiz desteği (3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 ncı bölgelerdeki yatırımlar için): Bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının;

  • 3 üncü bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde üç puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde bir puanı,
  • 4 üncü bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde 6 dört puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde bir puanı,
  • 5 inci bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde iki puanı,
  • 6 ncı bölgede yapılacak bölgesel yatırımlar için Türk Lirası cinsi kredilerde yedi puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde iki puanı,
  • Bölge ayrımı yapılmaksızın tüm bölgelerde gerçekleştirilecek stratejik yatırımlar, AR-GE yatırımları ve çevre yatırımları için Türk Lirası cinsi kredilerde beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde iki puanı, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde azami ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir

f) Gelir vergisi stopajı desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için): 6 ncı bölge için düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlanan ilave istihdam için, belgede kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren on yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

g) Sigorta primi desteği (6 ncı bölgede gerçekleştirilecek yatırımlar için): Teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için, tamamlama vizesi yapılan teşvik belgesinde kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip on yıl süreyle işveren adına Bakanlık bütçesinden karşılanabilir.

Kreş açmak için devlet desteği ile ilgili tüm detayları her zaman bize sorabilirsiniz.

İyi günler.

İlginizi Çekebilir: Özel okul teşvik 2021-2022

“Kreş Açmak için Devlet Desteği 2021-2022 ve Kreş Hibe Destekleri” üzerine 3 yorum

  1. bende erkençocuklukta program mezunuyum anadolu üniverste sindesosyal hizmetler bölümü okuyorum özel eğitimdealıyorum kendi oyun merkezi bakım evi açmak istiyorum ustalık belgem us yeriaçma belgemve sertifikalarım var öğretmen

    Cevapla
  2. Merhabalar ben Almanyadan Elaziga kres acmak icin yatirim yapmak istiyorum ama onun yaninda birde kapali ve acik (yazlik-kislik) oyun alani yapmak istiyorum.sizce nasil bir yok izlemem gerek tesvikten yararlanmam icin?
    Tesekkürler

    Cevapla

Yorum yapın